Bývalý hokejový reprezentant, Roman Čechmánek si vytyčil nelehký úkol. Původní památkový dům na břehu říčky Januštice přebudovat na výrobnu piva i s prodejem a to v duchu českých tradic.
Díky tomu, že musel být zachovaný původní vzhled objektu, byl to nelehký cíl.
„Totiž technologie výroby piva má své zvláštnosti a navíc snaha o následný provoz restaurace a ekonomika provozu, si vyžadovala profesionální přístup ke stavbě od samého začátku," vysvětlil majitel nového pivovaru.
„Bylo důležité si uvědomit, že objekt pivovaru bude stát v blízkosti dvou řek, takže v podstatě v povodňové oblasti," dodal k nelehkému úkolu. A není se čemu divit, vždyť také při realizaci díla museli stavaři zohlednit i problémy se spodní vodou i se zvýšenou hladinou sousedního potoka, dále se zpětnými vodami kanalizačních tras.
Kanalizace dala všem pořádně zabrat, vždyť patřila mezi nejtěžší úkoly v začátcích stavby. „Vybudovali jsme celou novou kanalizaci se zpětnými klapkami tak, aby se nedostávala voda zpět do domu, protože jsme v takzvané záplavové zóně," popsal nelehkou situaci Čechmánek. Podle jeho slov i nové podlahy či izolace nebyly snadné, I ty však stavaři zvládli na jedničku.
Jak budoucí pivovarník také sdělil, k dalším výzvám patřilo zachování původních sklepů v objektu. Z tohoto důvodu se muselo přistoupit k jejich prohloubení, což patřilo také mezi ty těžší úkoly. „Původně se musel celý dům upravit, spravit obvodové zdivo, které bylo promáčené a muselo projít chemickou úpravou. To sloužilo k zajištění lepší statiky domu," připomněl bývalý hokejista.
Jak také dále uvedl, pro plánovanou restauraci musel být objekt rozšířen směrem na jihovýchod.
Na tuto přístavbu se použila tradiční technologie pálených cihel, betonových stropů tradičních omítek, tedy přesně v duchu původního domu.
„Chtěli jsme stavbu zakomponovat do přirozeného prostředí, bez nějakých výkřiků modernismu. Vždyť celá stavba si klade za cíl být přátelská k okolnímu prostředí a věříme, že tento duch se přenese na vlastní provoz restaurace," řekl tvůrce myšlenky založení pivovaru ve Zlíně. A co ještě čeká stavbu, než si dají první hosté doušek lahodného zlínského piva? „Stavba bude již během několika týdnů dokončena," prozradil. Podle něj již začaly fáze dokončení a montáž kuchyně a interiérů. „Ještě nás čeká dokončení a propojení samotné technologie, která je srdcem samotné výroby piva," uzavřel s úsměvem Čechmánek.