„Je opravdu dobrá, opravdu moc dobrá," ohodnotil ji Jiří Čunek. Valacha Jelínka pak vyzval, aby ji dal ochutnat také všem dalším členům krajského zastupitelstva, čímž tak první ustavující jednání výrazně odlehčil.

„Já jsem byl i u voleb v tomto valašském kroji. Tam jsem jim také jasně pověděl, že jedině Jura Čunků může být hejtmanem. On je největší Valach. Slivovicu jsem mu dal jako lék," řekl Deníku Ladislav Jelínek.

Lidovci uzavřeli koalici s hnutím ANO, STAN a ODS. V zastupitelstvu spolu mají 29 z 45 mandátů. Středeční ustavující zastupitelstvo se však muselo obejít bez dvou nových koaličních zastupitelů Ivany Majíčkové (STAN) a Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL). Ti tak jako jediní přede všemi nepronesli po zaznění české hymny slib.

Volba nového hejtmana se konala tajným hlasováním, výsledky ovšem nebyly pro zvoleného Jiřího Čunka žádným překvapením. Minimálně čtyři hlasy dokonce dostal i od opozice.

„Jak jsem totiž slyšel, dostal jsem 31 platných hlasů. Naše koalice však čítá 29 lidí, z toho 2 dnes chybí a tudíž pro mně nemohli hlasovat. Na druhou stranu mě potěšilo, že mi dal hlasy někdo z opozice," řekl hejtman.

Kdo by čekal, že po dlouhých předvolebních slibech, samotných volbách, vyjednávání o memorandu a koalici, bude první jednání nových krajských zastupitelů už jen formální procedurou na pár minut, spletl se. Ustavující zastupitelstvo se protáhlo na tři hodiny.

Jiří Čunek se ihned pustil do jednoho z palčivých problémů – a to do řešení situace v krajské nemocnici ve Zlíně. Například nechá zkontrolovat rozdělení odměn představenstvu zlínské krajské nemocnice. O rozdělení údajně statisícových odměn rozhodli v pondělí na posledním zasedání dosluhující krajští radní. Záležitost ale neprojednala dozorčí rada nemocnice. Navíc hospodaření zlínské nemocnice už několik týdnů prověřuje policie.

„Musí se prověřit, jestli rada právoplatně rozhodla, protože podmínkou toho rozhodnutí je údajně projednání v dozorčí radě, a projednáno to nebylo," uvedl Čunek.

„Je to zádrhel, který musíme vyřešit. Samozřejmě se to atypické schválení statisícových odměn jeví v kontradikci s šetřením policie, které tam probíhá. Proč rada nepočkala, to nevím," dodal.

Mezi priority nové koalice patří také intenzivní práce na chybějících dálničních stavbách, na výběrovém řízení na zajištění linkové autobusové dopravy ve Zlínském kraji a toho, aby krajský úřad nehospodařil se ztrátou.

Podle koaliční smlouvy v radě KDU-ČSL obsadila 4 křesla, ANO a STAN po 2 a ODS 1 křeslo. Statutárním náměstkem hejtmana byl zvolen finanční ředitel firmy Samohýl Motor Holding Jiří Sukop (ANO, na starosti bude mít finance, rozpočet a majetek, 30 hlasů).

Dalšími náměstky se stali starosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek (KDU-ČSL, doprava, 30 hlasů) a krajský předseda STAN Josef Zicha, starosta obce Vysoké Pole, který dostal 28 hlasů a bude mít na starost strategický rozvoj, územní plánování a stavební řád.

Radním pro školství a výchovu byl zvolen republikový předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (31 hlasů). V radě usedla i poslankyně Margita Balaštíková (31 hlasů), která vedla do voleb ANO.

Jejím resortem je životní prostředí a zemědělství. Za lidovce v radě jsou i zastupitel Zlína a někdejší náměstek zlínského primátora Miroslav Kašný (32 hlasů, na starosti má kulturu, památkovou péči, církve, mládež a sport) a vedoucí denního centra pro seniory Charity Zlín Michaela Blahová (33 hlasů, sociální věci, neziskový sektor a rodinná politika).

ODS v radě zastoupí volební lídr strany, vlčnovský starosta Jan Pijáček (33 hlasů, na starosti bude mít rozvoj venkova, cestovní ruch a řízení dotačních programů).