FOTOGALERIE  a VIDEO z Food Festivalu

Belgičan, který žije už dvacet let v Česku, se rozhodl návštěvníky víkendového Food Festivalu v Luhačovicích naučit, jak se krevety správně připravují. Ti nejšikovnější pak svůj talent prokázali v divácké soutěži, kde loupali krevety na čas.

Celý Food Festival nebyl totiž jen o ochutnávání výborného jídla a pití, ale také o tom, něčemu se přiučit. Už před polednem předvedl šéfkuchař Hotelu Pohoda Jiří Kudláček, v čem je tajemství přípravy správného salátu Caesar, ale také salátů a dresingů obecně. A rozhodně to není jen o dívání. Výtvory kuchařských mistrů ihned hostesky roznášejí mezi publikum. Celý den zpestřuje řada diváckých soutěží.

Pánové se předvedli v rozlišování ovocných pálenek. Řidiči či abstinenti zase mohli zkusit, zda rychle a správně poznají příchuť jogurtu. Další divácká soutěž spočívala v rozpoznávání exotického ovoce se zavázanýma očima. Ačkoli jsem u exotického ovoce „zamrzl" někde u kiwi a párkrát na Vánoce jsem ochutnal liči, drze se hlásím do soutěže také. Přípravu jsem však rozhodně nepodcenil.

Byl to úspěch

Ještě před samotnou soutěží totiž probíhala o exotickém ovoci zajímavá přednáška spojená s ochutnávkou. Za chvíli mi však šla ze všech těch rambutanů, fisalisů či mangostanů hlava kolem.

Do toho přinášejí babaco, papáju, maracuju a já jsem v koncích. Přijde mi to všechno podobné. Kdo ví, jestli by v Thajsku také nepletli hrušky s jablky. Zaujala také ochutnávka orchidejí. Jedna chutnala kysele, přirovnal bych ji ke šťovíku, další byla trochu nahořklá a křupavá jako nějaký druh salátu. „Potřebujeme šest dobrovolníků, zavážeme vám oči, dostanete ochutnat ovoce a já pak budu jmenovat seznam s ovocem. Až uslyšíte ovoce, které jste chutnali, zvednete ruku," slyším potřebné instrukce a už mi sličné asistentky zavazují přes oči šátek. Je to zvláštní pocit, stát na pódiu a nic nevidět, nevědět, co se bude dít, odkud přiletí vidlička s kusem ananasu či bůhví čím. Obavy mají patrně i další soutěžící. „Doufám, že půjde skutečně o ovoce, že to nebude ta ochutnávka hmyzu," vtipkuje jeden z nich.

V tom se mi do ruky dostala vidlička s prvním vzorkem. Hmm, tak to dobře začíná, taková neurčitá chuť, nijak extra výrazná, to může být cokoli. Tipuji carambol, když však dostanu další vzorek a cítím, že má hvězdicovitý tvar, chtělo by se zvolat „caramba, teprv teď je to carambol". Takže chyba hned v prvním kole. Další kola už jdou však jako po másle. Poznávám všechny další čtyři druhy ovoce.

Čtyři z pěti, to není zlé. Na vítězství to však rozhodně nestačilo. Další tři soutěžící poznali všechno ovoce bez jediné chybičky. Už vím, co se mi stalo osudným. Nějaký druh melounu. S tím na mě nechoďte. I ten obyčejný vodní totiž beru na milost tak dvakrát ročně. Neprohrál však nikdo, dovozce ovoce společnost Tekoo odměnila každého odvážlivce košem plným čerstvých plodů.

Je na čase si projít meníčka jednotlivých hotelů. Cestou se však zastavuji u nabídky Valašské mlékárny. „Tak co ochutnáte? Dáte si ochucený kefír nebo jogurt?" nabízí slečna. Ještě zmatený ze soutěže si vybírám nějakou exotickou příchuť.

„Chutná? Tak tady máte ještě další dvě příchuťe, budete mít pak svačinu," usmívá se slečna a plní mi náruč dalšími druhy jogurtů. A sakra, musím změnit taktiku. Kdy já ochutnám to selátko, když se tu od rána cpu ovocem, jogurty a koláčem? Ano, koláč, na ten se nesmí zapomenout.

V Luhačovicích totiž vznikl nový dezert. Dosud bezejmenný. Jeho název navrhovali návštěvníci festivalu. „Pátrali jsme po nějakém tradičním moravském receptu, který bychom mohli ozvláštnit. A shodou okolností, když jsem něco hledal na internetu, přišla naše kuchařka a přinesla krásnou, devadesát let starou kuchařku. Základ tedy byl," prozradil šéfkuchař Martin Žoček, jak koláč vznikal. Ostatně lokální je už jen použitými surovinami. Mák, povidla, škvarky – to vše k chutím Zlínského kraje neodmyslitelně pat­ří.

„Dávám osm bodů z deseti," pochválil koláč i František Čuba, krajský radní, který koláč slavnostně pokřtil.

Nezapomenutelný zážitek mohli mít diváci jen z pozorování hemžení jednotlivých kuchařských týmů. Barvy, vůně a ostatně i samy názvy jídel lákaly k ochutnání.

Kdo se nechtěl hned na úvod přecpat konfitem z vepřového kolene nebo pečeným selátkem se zelníky, mohl se do začátku osvěžit skvěle vychlazenou hruškovou polévkou s mátou a šlehačkou.

A pak, jak už to bývá. Oči by jedly, ale kam to nacpat? Kulinářský festival je mezi všemi hudebními, folklorními či divadelními festivaly příjemným zpestřením letních dnů.

Pokud vás láká ochutnat pošírovanou roládu ze pstruha plněnou lososovou pěnou na smetanovém pórku s ančovičkovým bramborem nebo nebeskou trikoloru s malinovou omáčkou a krémovým balsamikem, nezbývá, než se vypravit na další ročník Food Festivalu.

Kdo by nevydržel, pak stačí zajít do některé z vyhlášených restaurací Resortu Luhačovice.