Výsledky práce zlínských vědců a designérů najdou uplatnění například v potravinářství, gastronomii, zdravotnictví, zemědělství nebo chemickém průmyslu, uvedl Přemysl Strážnický z Centra transferu technologií Univerzitního institutu UTB, které se přihláškami univerzitních pracovníků a průmyslověprávní ochranou výsledků výzkumu a vývoje zabývá.

„Například kolektiv pracovníků fakulty technologické získal užitný vzor na fermentovaný masný výrobek, klobásu s probiotickými kulturami, které zvyšují zdravotní benefity výrobku,“ poznamenala patentová zástupkyně Dana Kreizlová. Potenciál má například také katetr pro asistovanou reprodukci týmu Petra Sáhy.

Pro využití v chemickém průmyslu je určen emulzní reaktor na zpracování odpadních tuků a olejů, na který získal užitný vzor tým fakulty aplikované informatiky vedený Karlem Kolomazníkem.

V gastronomii najde uplatnění sada recyklovatelného nádobí určeného pro catering, které nezatěžuje životní prostředí. Autorem designu nádobí je Pavel Škarka s kolektivem. Další designovou zajímavostí je podle Kreizlové také světelná harfa, kterou navrhli Škarka a Ondřej Puchta.

„Odborná porota studentské sekce mezinárodní soutěže Grand Prix Mobitex 2011 jí udělila zvláštní uznání,“ podotkla Kreizlová.

Nejvyšší počet přihlášek průmyslových práv podali pracovníci Centra polymerních systémů. Hodně jich také vzešlo z fakulty multimediálních komunikací a fakulty technologické.

Centrum transferu technologií nabízí služby související s průmyslověprávní ochranou nejen zaměstnancům univerzity, ale i externím zájemcům. Mimo UTB tak v roce 2011 podali pracovníci centra dalších 44 přihlášek průmyslových práv.