Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální potravina a Perla zlínska se letos vybírala ze 135 vzorků

Zlínský kraj - Několik hodin sezení, prohlížení, očichávání, zkoumání, ochutnávání, přičemž výsledkem jsou body popsané hodnoticí formuláře a u většiny porotců i plná břicha.

6.6.2014
SDÍLEJ:

Ve Zlíně ve čtvrtek 5. června 2014 se konala soutěž Perla Zlínska a Regionální potravina.Foto: DENÍK/Kuncová Jarmila

Perný den mají za sebou členové dvou hodnotitelských komisí, kterým včera na stole přistávaly sladkosti, masné výrobky či nápoje jeden za druhým: v krajském městě odborníci ochutnávali výrobky přihlášené regionálními výrobci do dalších ročníků soutěží Regionální potravina a Petra Zlínska.

„Nejdůležitějším kritériem je senzorická jakost potravinářských výrobků, dále pak také regionalita, případně záleží i na tom, zda i další suroviny potřebné k výrobě pochází z regionu," řekl včera Deníku jeden z hodnotitelů Robert Gál, který zároveň působí v Ústavu technologie potravin Fakulty technologické UTB ve Zlíně.

Komise měla před sebou celkem 135 vzorků v devíti kategoriích, a to celkem od sedmi výrobců napříč krajem.

„Každý přihlášený produkt musel splňovat několik parametrů, které byly uvedeny v přihlášce. U Regionální potraviny, která je celorepubliková, jsou podmínky přísnější," zmínil Petr Slovák, předseda Agrární komory Zlín. Naopak u výrobků přihlášených do Perly Zlínska už nejsou tak striktní.

„Tam jde především o podporu drobných živnostníků, u kterých nevyžadujeme, aby se zboží v přesně stanoveném množství dostávalo do distribuční sítě," podotkl Petr Slovák.

Podle něj jde kvalita výrobků od regionálních výrobců nahoru.

„Lidé, kteří je nakupují, neprohloupí. Do těchto produktů si výrobci nedovolí dát nic, co by nesplňovalo četné normy," konstatoval Petr Slovák. Do letošního ročníku obou soutěží přihlásil svůj česnek a cibuli například Jiří Talaš z Talašova zahradnictví Tlumačov.

„Lidé falšují česnek. Hodně je dovážený ze Španělska či z Číny, přičemž jej i vydávají za české výrobky. Na rozdíl od nich má ten náš výraznou chuť, hned na poprvé ucítíte ten rozdíl a hlavně jeho ostrost," vyzdvihl přednosti svého produktu Jiří Talaš. Podotýká, že také cibule je dovážena ze zahraničí.

„My si ji na našich polích sklízíme sami, ručně, díky čemuž není otlučená a můžeme ji tak bez poškození prodávat i začátkem dubna," pochlubil se Jiří Talaš. Vloni získalo zahradnictví ocenění za červené zelí. A zájem lidí o něj poté? Stoupl prý o dobrých sto procent.

„Je to dobrá reklama," dodal. Uherskobrodská společnost Raciola letos do soutěže přihlásila kuřecí šunku Victoria.

„Obsahuje osmadevadesát procent masa. Já si myslím, že je to nejkvalitnější výrobek, jaký může být," je přesvědčen ředitel společnosti Zdeněk Červenka.

Výsledky včerejšího hodnocení jsou předběžně známy v případě Regionální potraviny, návrh poputuje k ministru zemědělství. U Perly Zlínska budou známy o několik dní později. Prestižní známky ovšem mohou na své zboží umístit až poté, co si oficiálně převezmou certifikáty.

U Regionální potraviny to bude při příležitosti Dožínek Zlínského kraje, u Perly Zlínska při konání Dne kraje.

V kategorii pekařských výrobků včera zvítězil pšeničný chléb od Tomáše Vrány v Lužkovicích.

„Je to naše první ocenění," zareagovala nadšeně Lenka Vránová. Chléb do soutěže prý přihlásili proto, že se tam peče už řadu let a lidé jsou na něj zvyklí.

„Říkali jsme si, že by bylo vhodné, kdyby měl nějaké ocenění," dodala.

Po ochutnání vzorků nemůže být o jídle řeč

Ve Zlíně ve čtvrtek 5. června 2014 hodnotitelská komise ochutnávala 135 vzorků v devíti kategoriích, které do dalšího ročníku soutěží Perla Zlínska a Regionální potravina přihlásilo 47 výrobců. Na snímku je jeden ze členů komise Martin Štěpánek.Ve čtvrtek ráno se doma ještě normálně nasnídal a pak jej už čekal několikahodinový maraton s jídlem. Martin Štěpánek z odboru potravinářské výroby a legislativy ministerstva zemědělství totiž včera ve Zlíně usedl na židli coby člen jedné ze dvou hodnotitelských komisí pro soutěže Perla Zlínska a Regionální potravina.

Jeho nejoblíbenější kategorií jsou mléčné výrobky, konkrétně pak ochutnávání sýrových vzorků.

„To si opravdu užívám," přiznal s úsměvem Martin Štěpánek. Sýry má totiž hodně rád, obecně hlavně ty zrající, nevyhýbá se ale ani taveným sýrům. On sám byl u projektu Regionální potravina už od samého začátku, podílel se také na formě metodiky.

„Od roku 2010 se účastním i zasedání jednotlivých hodnotitelských komisí, v celé republice je do ní zapojeno třináct krajů," informoval Martin Štěpánek. Sice se střídá se svým kolegou, za uplynulých pět let však i tak absolvoval účast v několika desítek hodnotitelských komisí.

„Ve Zlínském kraji je obrovská nabídka výborných a kvalitních produktů, konkrétně třeba v kategorii pekařských výrobků. Mohu říci, že toto je jeden z krajů, kde jsme měli opravdu nejvíce pekařských produktů," podotkl Martin Štěpánek.

Podle něj člověk vzorky jíst nesmí, to by se prý nedalo přežít, byť ochutnávají porotci po malých kouskách. Než všechny vzorky ochutná, o jídle pak už prý nemůže být ani řeč.

„Na ten den už mám jídelníček opravdu vyčerpaný. K jídlu už ani není dvakrát chuť," dodal.

Letošní vítězové Regionální potraviny

Kategorie masné výrobky tepelně opracovanéSpolečnost Voma z Uherského Brodu za výrobek tlačenka Voma

Sýry včetně tvarohuSýr z farmy kořeněný od FARMA ZPZ, s. r. o. Valašská Bystřice

Mléčné výrobky ostatníSmetanový jogurt z Valašska s čokoládovou příchutí od Mlékárny Valašské Meziříčí

Pekařské výrobkyPšeničný chléb od dodavatele Tomáš Vrána z Biofarmy Juré v Lužkovicích

Cukrářské výrobkyVčelí kusanec od Pekárny Přílepy

Alkoholické a nealkoholické nápojeHostětínský mošt jablko a rakytník od Moštárny Hostětín

Kategorie ostatníBramborový knedlík s masovou náplní od Josefa Martinka z Valašského Meziříčí

Masné výrobky trvanlivénikdo nedodal výrobek

Kategorie ovoce a zelenina - žádný z přihlášených produktů komise nevybrala

Autor: Jarmila Kuncová

6.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Proti setkání představitelů evropské krajní pravice protestovalo 15. prosince v Praze po osmnácté hodině poklidně několik desítek lidí.
AKTUALIZOVÁNO
40 3

Okamura pozval Le Penovou a Wilderse do Prahy. Lidé skandují "Hanba"

Stanislav Šulc.
1

Komentář Stanislava Šulce: Rok 2017: Nevědomost je znovu síla

Čekají nás Vánoce na blátě. Na Štědrý den bude až pět stupňů nad nulou

V noci bude mrznout, ale přes den se zřejmě průměr nejvyšších teplot v Česku udrží další čtyři týdny nad nulou. Na Štědrý den může teplota přes den dosáhnout až plus pěti stupňů Celsia. Má pršet, nebo padat déšť se sněhem. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a krátkodobé předpovědi ústavu.

Je okouzlující a hladová, řekl kouč o české hvězdě Ledecké

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Byl to malý krok do neznáma, ale už teď si obě strany chválí, jak se povedl. Bývalý americký snowboardista Justin Reiter letos převzal přípravu Ester Ledecké na prkně.

Do Jeruzaléma přijede americký viceprezident Pence, Fatah chystá demonstrace

Hnutí Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse svolává na příští týden demonstrace u příležitosti toho, že Jeruzalém navštíví americký viceprezident Mike Pence. Fatah bude protestovat proti změně americké politiky, jež se projevila Trumpovým uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele.

Chanukový svícen opět září ve vile Stiassni. Po 80 letech

/FOTOGALERIE/ Výjimečná událost, jakou vila nezažila celá desetiletí, se v pátek odpoledne odehrála v brněnské vile Stiassni. Po osmdesáti letech tam totiž členové Spolku přátel vily Stiassni a brněnské Židovské obce zapálili chanukový svícen.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT