Na ojedinělé akci svého druhu ve Zlínském kraji i v Česku, jejímž pořadatelem bylo už tradičně Skautské středisko Modrá, se sešlo na sto mladých skautských kuchtíků a kuchtiček z osmi družin a oddílů z Tupes, Jalubí a Modré. A hlady by podle hlavních pořadatelů a starostů obcí Velehrad, Tupesy a Modrá, Aleše Mergentala, Oldřicha Vávry a Miroslava Kováříka, rozhodně neumřeli.

„Uvařit teplé jídlo v zimní přírodě patří k základním dovednostem každého skauta," informuje Miroslav Kovářík, vůdce Skautského střediska Modrá a starosta obce.

Chlapcům a holkám ve věku od šesti do patnácti let se to i letos podařilo, byť to neměli vůbec jednoduché. Docela obyčejná jídla starých Slovanů, ale také ta, která dnes jedí doma, museli uvařit na veřejném prostranství Archeoskanzenu Modrá a v sedmi objektech sídlištně hospodářského a řemeslnického areálu.Tedy v příbytcích, v jakých kdysi žili Slované.

„Pokrmy dnes skauti připravovali v běžných zimních podmínkách. Ale zažili jsme zde v tomto období i minus 12 stupňů Celsia, loni zase bylo 13 stupňů nad nulou," zavzpomínal na minulá skautská vaření Miroslav Kovářík.

„Uvařit jídlo na otevřeném ohništi nebo v peci, jaké měli naši předkové v devátém století, nebylo pro skautské kuchtíky vůbec jednoduché. Ale zvládali to bravurně," vzdala hold skautským kuchtíkům Tereza Hrabincová z Modré, která i s maminkou ochutnávala speciality, které skauti připravili. A olizovaly se až za ušima.

Výsledkem kuchařského snažení jalubských skautů a skautek byla gulášová dobrůtka, divotvorný hrnec, guláš pesmajstro a psuláš. Kluci a děvčata z Modré zase uvařili modřanské pipi v těstíčku, smažené kamzičníky, benjalévku, slovenské placky a pomněnkové lívance. Starší skautky z Tupes se pochlubily banánovým tajemstvím.

Zatímco v prvních ročnících zimního vaření dostali skauti od pořadatelů suroviny k výrobě jídel, už několik let si je přinášejí z domu včetně kotlíků, ešusů a dalšího kuchyňské náčiní.

„Dali jsme větší prostor nápadům a fantazii dětí," nechal se slyšet Miroslav Kovářík, jeden z hlavních pořadatelů akce.
Po třech hodinách vaření vyrazila jury hodnotit připravené pokrmy. Všechny jí chutnaly, takže vítěznou krmi nevyhlásila. „Ti skauti jsou tak dobří, že by mohli jít vařit do nějakého interhotelu," složil jim poklonu porotce Oldřich Vávra.