Zlínsko proslavily trnky
„Pro Vizovice je například typické uzené s bramborovým knedlíkem a švestkovou omáčkou," upozornil gastronomický expert a majitel restaurace Dolcevita Hubert Rýc.
„Zlín však, pokud vím, žádnou extra potravinu nebo jídlo nemá," pokrčil rameny.
„Na Zlínsku je ale velmi oblíbeným jídlem svíčková a vepřo knedlo zelo," doplnil Rýc jídla, která ovšem strávníci vyhledávají i v jiných částech republiky.
Vsetínsko frgál a kyselica
„V Rožnově pod Radhoštěm jsou hodně oblíbená jídla z pohanky," uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.
„Typickým valašským jídlem je ale nejznámější frgál to je fenomén. A valašská kyselica," pokračovala. Ve Velkých Karlovicích je paradoxně vyhledávaným jídlem takzvaná zlínská husa plněná králíkem a holoubětem.
„Připravují ji například Na Kyčerce. Slavili jsme s ní obrovské úspěchy i při akcích v zahraničí, například v Německu v Drážďanech. Husu jsme podávali s chlebem," připomněla jeden z mnoha moravských gastronomických úspěchů Daňová.
Kroměřížsko hanácké vdolky
„Která jídla jsou typická pro určité město nebo vesnici, jde u nás určit těžko. Na Kroměřížsku byly ale v minulosti velmi oblíbené například zemáky se zelím a na Hané jsou typickým jídlem hanácké vdolky, tvarohové," řekla etnografka Muzea Kroměřížska Markéta Müllerová.
Slovácko šlíšky a žmolkovica
Gurmáni z Uherskohradišťska vydali knihu Chutě a vůně slovácké kuchyně, ve které upozorňují hned na několik desítek typických místních pokrmů. Typická pro Uherskohradišťsko je například kořalka žmolkovica z Moravských Kopanic nebo salátová máčka a šlíšky (z bramborového těsta) s povidly ze Stříbrnic.
Tip od sousedů
Že je ale typických pokrmů proslavujících konkrétní města a obce na Moravě stále málo, jsou si vědomi například v sousedním Moravskoslezském kraji.
„Nový Jičín aktuálně vyhlásil soutěž pro pekaře a cukráře, aby vytvořili do 12. října sladkost, která by nás v budoucnu proslavila podobně jako například Štramberk perníkové uši nebo Příbor šifle," představila neobvyklé klání novojičínské radnice mluvčí Marie Machková s tím, že vítězný pekař nebo cukrář získá od města finanční odměnu.
MARTIN LAVAY