„Pravda je, že košty slivovic a destilátů tady mají dlouholetou tradici. Jalubí je ale vinařská obec a výstavy vín by v ní neměly chybět," míní Radim Šimoník, jeden ze členů občanského sdružení Přátelé vína Jalubí.

To oficiálně vzniklo teprve až s druhým ročníkem jalubské výstavy vín, byť bylo strůjcem hned její premiéry. Už tenkrát se vytvořila parta mladých vinařů, kterým nebylo lhostejné, že se v Jalubí réva pěstuje, vinný mok se z ní vyrábí, ale výstavy vín se tu nepořádají. „Vinař by přece měl chutnat svoje i cizí vína se svými kamarády a objektivně by si měli říci, které je dobré a které ne, kde při jejich výrobě udělali chybu, aby se jí příště vyvarovali," mínil Dušan Ondráš, předseda Přátel vína Jalubí.

„Jalubské bylo potřeba naučit pít a vychutnávat si víno, nejen slivovici," smál se Ondráš, který dříve působil v Klubu přátel vína v Míkovicích a po přestěhování do Jalubí stanul s kamarády u kolébky výstav ušlechtilých vinných nápojů.

Na šesté degustaci se sešlo 770 vzorků, které v osmnácti komisích posoudilo 69 degustátorů, a to na dvacetibodové stupnici. Například v Kudlovicích před čtrnácti dny zvolili k hodnocení stupnici stobodovou. A tak vyvstala otázka, podle které stupnice je hodnocení objektivnější.

„Hodnocení na dvacetibodové stupnici je rychlejší a přehlednější, přesnější a objektivnější k hodnocení vína je stobodová stupnice. Kdo si ale zvykne hodnotit podle dvacetibodové stupnice, tak stejně dobře to dokáže i na stobodové, kde je ale víc počítání," vysvětlil Zdeněk Habrovanský, vedoucí Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích.

Za pravdu mu dal i garant jalubské výstavy Josef Bičan z Traplic, držitel oprávnění k degustaci vína v České republice i v zahraničí. „Jalubští se už tradičně mohli pochlubit standardně vysokým počtem vzorků vín, což je v regionu tak trochu vzácnost," pochválil pořadatele. Ačkoliv podle něj byla vloni úroda hroznů nižší, kvalita vína z nich byla dobrá. „Podle mého soudu bylo ovšem víno ročníků 2011 a 2010 o malinko lepší než to mladé z loňska. Ale to je můj subjektivní názor," podotkl Bičan.

A kdo stane při sobotní výstavě na stupních pro šampiony? Podle verdiktu degustátorů to bude jalubský vinař Radek Keňo. Jeho červenému vínu blauberger, výběru z ročníku 2012, přiřkli porotci nejvíce bodů. V kategorii bílých vín byl nejlépe hodnocený tramín červený z pozdního sběru roku 2011 od Milana Dvořáčka z Huštěnovic.

Raritou sobotního koštu vína bude udělení ceny Lidový šampion, nad níž převzal záštitu jalubský starosta Karel Malovaný. „Součástí vstupenky na košt bude slosovatelný ústřižek, na nějž každý z návštěvníků může napsat číslo vzorku vína, které mu nejvíce chutnalo. Vinař, který dostane nejvíc hlasů, obdrží cenu starosty obce," objasnil Ondráš hodnocení sobotní lidové degustace vín.