„Čerpali jsme z dobových receptů, museli jsme je však do jisté míry upravit, aby byly pro dnešního člověka stravitelné, ale zároveň dostatečně historizující. Například v receptu na pučálku se uvádí, že máte použít stejné množství hrachu a sádla. To kdybychom dnes udělali, tak strávníky, které trápí žlučník, by odsud asi odvezli," zasmál se Bronislav Haluza z Šermířského klubu Uherský Brod. Jeho členové se postarali o servírování v historických kostýmech doprovázeném hrou na loutnu. Zájemci mohli ochutnat celkem šest chodů.

„Původně jich mělo být sedm. Když jsme ale podle receptů uvařili pivní polévku, byla tak odporná, že jsme od jejího podávání raději ustoupili," vysvětlil Bronislav Haluza. Ten z podávaných dobrot, mezi něž patřil například hrách na sladký způsob nebo kuřecí stehno na zelené jíšce, doporučil zejména pučálku, která je snadná na přípravu a hodí se například k chroupání místo chipsů. Recept je přitom snadný – stačí zelený, sušený hrách vyprat, alespoň na půlden namočit do vody a poté slít. Následně nakrájet na kostičky špek, vyškvařit sádlo, přidat do něj hrách a osmažit jej do křupava. Pak stačí osolit, opepřit a podávat.

Návštěvníky, kteří v rámci akce zavítali na samotnou výstavu Tržiště světa, zhlédli také vyprávění o historické kuchyni spisovatele a historika Vlastimila Vondrušky, které bylo v účastníkům promítáno.