Odstartoval tím devátý ročník představení lidových oslav, který se v sobotu od 20 hodiny věnoval v atriu Muzea J. Á. Komenského svatebním námluvám a zvyklostem z Dolního Němčí. Tohoto úkolu se zhostil Národopisný krúžek Dolněmčan oslavující tento rok 50. výročí od založení.

„V dřívějších dobách neměla mládež příliš času na seznamování. Přesto se potkávali alespoň při práci či na občasných zábavách, kam každý rád chodil. Když dívka nemohla najít chlapce a strašně po něm toužila, tak se každým rokem mohla zúčastnit velkopátečního koupání, kde si dívky umývaly obličej a prosily pána Boha, aby si někoho našly," popsala peripetie v námluvách na přelomu 19. a 20. století kurátorka sbírkových fondů Muzea J. Á. Komenského Veronika Provodovská. Sňatky v dobách první poloviny 20. století na území okolo Dolního Němčí bývaly často domluvené. Kroje se využívaly při obřadech do druhé světové války, kdy tradiční lidový oblek začaly nahrazovat uniformy. Bez nich byl v mnohých případech sňatek protiprávní. Ukázka Národopisného krůžku Dolněmčan pak vycházela z padesátých let minulého století.

A jak taková svatba probíhala? „Tradiční obřad provázela řada zvyků a rituálů. Některé z nich přetrvaly dodnes. Tři týdny před svatbou byla v kostele první ohláška, týden před veselkou poslední. V neděli před svatbou obědvali budoucí novomanželé spolu u nevěstiných rodičů a odpoledne šli jako pár zvát na obřad příbuzné. Svatby se obyčejně konaly v sobotu, ty chudší v úterý, kde po dopoledním oddání šli všichni odpoledne na pole," detailně popisovala vypravěčka Františka Tinková.

V samotný svatební den nejprve ženich s nevěstou odprošují ráno rodiče a čekají na jejich požehnání, poté si vyvolený muž došel s muzikou pro svoji milou a spolu zamířili do kostela. „V kostele při obřadu před oltářem klečeli snoubenci, za nimi družbové a družičky. Starší družička nasadila ženichovi a nevěstě na hlavu věnečky a farář poté provedl obřad," dopověděla krojovaná vypravěčka. Po sňatku novomanželé společně odešli do svého budoucího bydliště, zábava v hospodě se konala až večer.