Zima bez větších mrazů totiž nahrála škůdcům a různým onemocněním, kteří díky mírnému klimatu nevymrzli. Jedním z takových záškodníků je i osenice, která v době rašení vína vyžírá pupence. „Letos na jaře byla osenice poměrně hodně rozšířená, protože během zimy nezmrzla. Celkově kvůli slabé zimě měli vinaři více práce s ochranou révy," uvedla ředitelka Okresní agrární komory Uherské Hradiště Karla Malinová. Osenici na své vinici měl z jara i Zdeněk Habrovanský ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích. „Odrůdy Chardonnay a Zweigeltrebe byly zasaženy, ale podařilo se nám to zvládnout," přiznal vinař.

Další z problematických chorob je oidium neboli padlí révové, což je houba napadající všechny zelené části keře. I přesto se však vinaři shodli, že situace je lepší než minulý rok. „Tento rok můj vinohrad zasáhlo oidium, ale pořád jsem na tom lépe než ten loňský. Zatím se zdá, že budu mít nadprůměrnou úrodu hroznů," oznámil vinař Zdenek Pernica z Boršic.

S oidiem bojuje i Jan Cícha z Blatnice pod Svatým Antonínkem a Zdeněk Habrovanský. Oba ale potvrdili, že na svých vinicích mají ovidia méně, než čekali. „Loni jsem měl hrozny hodně zasažené Oidiem, ale letos se mi je podařilo ochránit, proto očekávám rozhodně lepší úrodu, než byla minulý rok," uvedl vinař Miroslav Kovář starší z Vlčnova s tím, že na odhad kvality vína této sezony je však ještě brzo. „V této době by hrozny měly zrát, a tak potřebují hodně slunečních paprsků. Pokud bude škaredé počasí, tak se to odrazí i na cukernatosti, která pak nebude moc vysoká," dodal.

Že je kvalita vína plně závislá na rozmarech počasí, potvrdil i Zdeněk Habrovanský při srovnání s minulým rokem, kdy v září hodně pršelo, kvůli čemuž měla vína více kyselinek. „Navíc kvůli vysoké vlhkosti réva chytala plíseň a hnila. Letos s tím mám problém zatím jen malý, a to u Muškátu moravského. Zahnívat začínají ale jen střapce, které jsou ukryté pod listy," informoval a vyslovil touhu po tom, aby letošní sezona byla méně deštivá. Naproti tomu Miroslav Kovář si myslí, že nejhorší část letošního roku už mají vinaři za sebou. „Červnové a červencové horké klima a bouřky jsme přečkali, to bylo ideální počasí pro plísňové choroby. I když je teď také poměrně deštivo, je to lepší, protože noci jsou už chladné," vysvětlil Kovář, proč si myslí, že výraznější rozšíření padlí tuto sezonu už příliš nehrozí.

To, zda budou mít letos vína vysokou cukernatost, závisí na tom, jaký bude následující měsíc, kdy hrozny dozrávají. „Pokud vydrží aspoň trochu slušné počasí, tak si myslím, že obsah cukru bude vysoký," vyslovil domněnku Zdenek Pernica, stejný názor má i Jan Cícha.

„Když bude dobré počasí, tak by tento ročník mohl být vynikající," sdělil a dodal, že odrůda Solaris má již nyní cukernatost kolem osmnácti až dvaceti stupňů, což je téměř stav zralosti. Zdeněk Habrovský uvedl, že on osobně očekává začátek sklizně raných odrůd koncem příštího nebo začátkem toho dalšího týdne.

Autor: ANDREA GABRIELOVÁ