„Je vynikající,“ prohlásil hokejista Jakub Nakládal, jenž se těší, až ho dostane za pár dnů k snídani.

Autory netradičního nápadu jsou vodní slalomář Vavřinec Hradilek a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. 

Shodli se na tom, že českým závodníkům v cizině chybí chuť domova, a tak prosadili myšlenku, aby se v Pchjongčchangu servírovalo něco tradičně českého. „Vždy mi hodně chybí české pečivo. A myslím, že to tak mají i jiní sportovci,“ přiznává Hradilek. 

Olympijský chléb dostal jméno po pekaři Karlu Rendlovi, který bude společně se svými syny denně péct bochníky přímo v Koreji.

Mimochodem: čeští reprezentanti se nemusejí bát, že by snad chléb došel. Denně bude připraveno asi 80 pecnů.  Z tuzemské mouky –  ta putovala z jižních Čech do Koreje dva měsíce. Po zemi, poté po moři. 

Ale ochuzena nezůstane ani veřejnost. Příležitost zakoupit a ochutnat stejný chléb budou mít také návštěvníci Olympijského festivalu v Brně a Ostravě. 

Pekárnu doporučil a vybral Karel Vávra a společnost NOPEK bude každý den zajišťovat pro potřeby obou areálů dodávky celého i krájeného chleba označeného tradiční olympijskou symbolikou. 

Olympijský chléb Karel bude možné ochutnat takés pomazánkami. Nebo byste chtěli jen sůl?