„Dělám to především kvůli dobrému pocitu. A také kvůli skvělým kamarádům, které zde získám. Samozřejmě rovněž kvůli zkušenostem, které doufám uplatním v budoucnu,“ říká dobrovolník Filip Sahula, který pomáhá v olympijském parku v Ostravě již od prvního dne.

Hrdina čtvrtfinále olympijských her proti USA Pavel Francouz.
Kdysi si hrál Francouz za barákem na Haška, teď ho na OH napodobil

„Šel jsem tady s tím, že to není finančně ohodnocené. Ale dělám to rád. Myslím si, že odměna v podobě oblečení a zkušeností je více než dostatečná,“ dodává mladý dobrovolník. Kromě bundy, mikiny a čepice oceňuje i jiné benefity dobrovolníka. „Kromě oblečení je nám poskytnuta strava, dostanu certifikát dobrovolníka ČOV (Českého olympijského výboru – pozn.red.),“ prozrazuje.

Filip je i velký sportovní fanoušek. „K mým největším zájmům patří skoky na lyžích, ale pouze pasivně. Jinak nepohrdnu žádným zimním sportem,“ usmívá se.

A jak Filip Sahula bojuje s chladným prostředím vítkovické Ostravar Arény? „Zvládám to tady skvěle. Zimou netrpím, ale vím, že někteří dobrovolníci jsou zimomřiví. Organizačně je vše skvěle zařízené a dochází k pravidelnému střídání pozic,“ odkrývá část dobrovolnické práce.

Český dům se otevřel sportovcům i veřejnosti.
Česko má další zlato. Vysloužil si ho v Koreji olympijský dům

Fakt, že v Ostravě žijí skuteční srdcaři, potvrzuje i vedoucí dobrovolníků v ostravském olympijském parku Jan Pastrňák.. „Dobrovolníky už nehledáme, v Ostravě máme databázi lidí, která pravidelně chodí. Některé zájemce jsme museli dokonce odmítat,“ prozrazuje. „Aktuálně máme sto padesát dobrovolníků. Pracují mezi námi jak studenti, tak důchodci,“ dodává.

V týdnu dobrovolníci pracují ve dvou intervalech. Dopoledne od 8.30 do 14 hodin, odpolední směna pak trvá od 13.30 do devatenácti hodin. O víkendu se intervaly o hodinu prodlužují.

Potkat dobrovolníky v ostravském olympijském parku bude možné až do 25. února. Jejich další plánovanou akcí je kontinentální pohár v atletice, který se v Ostravě uskuteční v září letošního roku. „Všem zúčastněným děkujeme za jejich práci,“ uzavřel Jan Pastrňák.

Martina Riemlová

Ester Ledecká během úterního tréninku na snowboardu.
Kvalifikace i závod v jeden den. Ledecké se na olympiádě mění program