Zatímco u Ester Ledecké byla medaile šokujícím překvapením, tak u Erbanové se šeptalo o tom, že by to mohlo "cinknout". A opravdu se povedlo, její zásluhou se česká olympijská sbírka cenných kovů rozrostla o šestý kousek.

Hokejisté České republiky porazili Švýcarsko 4:1.
Výhra ve skupině! Češi si poradili i se Švýcary

Ještě před čtyřmi lety v Soči se při sprintu na 500 metrů jely dvě jízdy a časy se sčítaly, od letošních her se i sprint jede pouze na jednu jízdu.

Erbanová jela až ve čtrnácté rozjížďce a za soupeřku měla největší favoritku a pozdějí vítězku Kodairaovou. Japonská rychlobruslařka zajela časem 36.94 nový olympijský rekord a česká závodnice byla v tu chvíli druhá. Na startu byly ještě čtyři závodnice a jedna ji dokázala ze stříbrné pozice odsunout, domácí Sang-hwaová byla o jednu jedinou setinku lepší.

"Věděla jsem, že jsem zajela hodně dobře. Říkala jsme si, že buď jede Nao hodně špatně, nebo já hodně dobře. Trošku mi ujela ve finiši, ale já jsem zvládla skvěle malou zatáčku, speciálně jsem se na ní připravovala, to bylo klíčové," usmívala se Erbanová v rozhovoru pro Radiožurnál v cíli.

Rychlobruslení žen na 500 m: 1. Kodairaová (Japonsko) 36,94, 2. I Sang-hwaová (Korea) 37,33, 3. Erbanová (ČR) 37,34, 4. Herzogová (Rakousko) 37,51, 5. Boweová (USA) 37,530.

O triumfu Fourcada nad Schemppem rozhodla až cílová fotografie.
Strhující finiš. Fourcade je počtvrté zlatý