Hlavními aktéry nepříliš důstojného handrkování o vyplácení odměn jsou Český olympijský výbor (ČOV) a ministerstvo školství. Premiér v demisi Andrej Babiš sice minulý měsíc předal medailistům symbolické šeky (politici nikdy nepohrdli šancí ukázat se s populárními sportovci), slíbené peníze ale zřejmě jen tak nepřijdou.

Čeští sportovci a členové výpravy při fotografování na runwayi pražského Letiště Václava Havla po příletu ze ZOH v korejském Pchjongčchangu. Uprostřed dole jsou Ester Ledecká (třetí zleva) a Karolína Erbanová (druhá zleva).
Hlavní střediska sportu? Hledání talentů a málo peněz hvězdám

„Historicky, už od vzniku samostatné České republiky v roce 1993, Český olympijský výbor o odměny žádal v rámci dotace od státu, byly to vždy účelově určené prostředky,“ uvedl ČOV v tiskovém prohlášení.

Potíž je prý v tom, že ministerstvo letos dotace proškrtalo. „Pravidla, která fungovala dvacet pět let, se tak změnila dva měsíce před olympiádou,“ stěžuje si ČOV na přístup státu.

Asi nepřekvapí, že ministerstvo to vidí poněkud jinak. „Byl jsem překvapen, že odměny olympionikům jsou vypláceny ze státní dotace, protože olympijský výbor se celou dobu tváří, že je to on, kdo odměňuje úspěšné sportovce. Proto by bylo logické, kdyby je vyplácel z vlastních prostředků,“ míní ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Podle něj odteď bude odměny olympionikům platit stát, vše je ale třeba legislativně upravit. A to nějakou tu chvilku trvá.

„Odmítám, aby si úspěšné sportovce, respektive jejich odměny, bral ČOV jako rukojmí v situaci, kdy je nespokojený s výší státní dotace, a proto od teď bude odměny platit přímo stát. Předpokládáme, že by se odměny mohly olympionikům vyplatit zhruba v červenci,“ dodal Plaga.

O jaké částky vlastně jde? Nejvíc peněz pochopitelně čeká na Ester Ledeckou – za dvě zlata si přijde na 3,5 milionu korun, dalších 1,2 milionu inkasuje její tým. Za stříbrné medaile je 875 tisíc korun (v Koreji je vybojovali Martina Sáblíková a Michal Krčmář), bronzoví Veronika Vítková, Karolína Erbanová a Eva Samková se těší na 525 tisíc korun.

Manželka Dmitrije Jaškina Nadiya.
Hokejisté a jejich partnerky. Podívejte se, kdo má nejkrásnější ženu