Po zranění smolaře Milana Gulaše byl pro kouče Josefa Jandače jasnou volbou. Nyní se už dvaatřicetiletý rodák z Berouna připravuje s národním týmem v Jižní Koreji.

Jedna z největších hvězd Ocelářů prožila hektické chvíle. Trenérův povolávací rozkaz ho zastihl na dovolené v Dubaji, jelikož v Třinci měl volno.  „Svěží nejsem, ale očekával jsem, že na tom budu hůře. Počítám, že daleké cestování se teprve projeví,“ usmíval se autor osmadvaceti třineckých gólů v této sezoně. „V posledních dnech jsem se vůbec nezastavil. Musel jsem se během dne a půl sbalit, nafasovat věci a přesunout se do Koreje,“ popisuje Martin Růžička v kostce svůj náročný program posledních hodin.

Martin Doktor sám vyzkoušel "aklimatizační" brýle
Oranžové brýle proti strašáku jménem čas

Slunění v Dubaji si ale moc krátit nemusel. „Stejně jsem se měl v pondělí hlásit v Třinci. Kluky čeká turnaj v Davosu,“ připomněl. A navíc – reprezentace se neodmítá. „Nominace mě potěšila, vůbec jsem neváhal,“ přiznal. Pochopení měl ale i pro zraněného kolegu. „Milana Gulaše je mi moc líto. Jsme kamarádi, má dobrou sezonu a nominaci si zasloužil,“ litoval Gulašova zranění zkušený útočník.

V start na olympiádě už nevěřil. „Po zveřejnění nominace jsem to vypustil z hlavy. I proto mě telefonát překvapil, ale byl jsem za něj rád,“ svěřil se Martin Růžička.

První trénink s týmem nestihl. „Přijel jsem těsně, co se kluci objevili na ledě, škoda,“ posteskl si, že nevytřepal únavu na ledě.

Osmnáctiletí krasobruslaři Anna Dušková a Martin Bidař se těší na své první vystoupení pod pěti kruhy.
Upovídaná a málomluvný. Dušková s Bidařem vyhlížejí olympijský sen

Osmihodinový časový posun mu až tolik nevadil. Přece jenom má za sebou angažmá v ruské KHL, kde hrál za Chabarovsk a následně působil i v Čeljabinsku. „Zkušenosti už s tím mám. Při angažmá v Chabarovsku jsme lítali sem a tam po celém Rusku. Věřím, že si brzy zvyknu,“ podotkl jeden z nejlepších střelců české extraligy.

Byť je v Jižní Koreji krátce, olympijskou atmosféru už nasál. „Dolehla na mě, je to tady všude kolem,“ uznal. „Vlastně už od fasování věcí v Česku jsem ji registroval. Musím přiznat, že si to užívám,“ zakončil s úsměvem.

Czech TeamZdroj: ČOV

Roman Brhel, Janek Petržela