Skóre utkání proti Švýcarům otevřel v osmé minutě Řepík, když na trestné lavici seděl Corvi. Do konce třetiny se pak hrálo podle švýcarských not, a to kvůli hned třem českým prohřeškům proti pravidel. V těchto chvílích se ukázalo, jak velikou oporou je brankář Pavel Francouz. Ten odolal i půlminutové dvojnásobné převaze a když už byl překonán, zastoupila ho tyč. Švýcaři se vyrovnání přece jen dočkali, ale paradoxně při hře 5 proti 5, když se prosadil Rüfenacht.

Druhá třetina přinesla bojovný výkon bez výraznější šance na obou stranách a o všem se tak rozhodovalo až v závěrečném dějství.
Čechy poslal znovu do vedení ve 44. minutě svou druhou trefou ve druhém zápase Kubalík.

Aleš Razým bojuje na trati.
Norové se vrátili na štafetový trůn, Češi desátí

Švýcarští hokejisté hráli už od 58. minuty bez brankáře a hnali se za vyrovnáním, ale jejích odpor definitivně zlomil Červenka, který trefil prázdnou branku. Konečnou podobu výsledku pak dal 49 vteřin před koncem Řepík.

Češi tak s přehledem vyhráli skupinu A a poprvé od zavedení současného systému se jich nebude týkat osmifinálový souboj. Soupeř pro boj o postup mezi nejlepší čtyřku olympijského turnaje vzejde z dvojice USA - Slovensko.

ČR - Švýcarsko 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)

Branky: 8. Řepík (M. Erat, Horák), 44. D. Kubalík (Jan Kovář, Kolář), 59. Červenka (Kolář), 60. Řepík (Birner, Nakládal) - 15. Rüfenacht (Ambühl, Suter). Rozhodčí: Olenin, Iverson - Vanoosten, Ritter. Vyloučení 5:1. Využití 1:0. Diváků: 6137.

ČR: Francouz - Kundrátek, Jordán, Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec - Řepík, Horák, Birner - M. Erat, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč - T. Zohorna.

Švýcarsko: Hiller - Untersander, E. Blum, Diaz, Geering, Loeffel, Furrer, Du Bois, Schlumpf - Praplan, Haas, Hollenstein - Suter, Ambühl, Moser - Hofmann, Corvi, Scherwey - Rüfenacht, Almond, Schäppi.

Ester Ledecká se zlatou olympijskou medailí.
Zlatá satisfakce. Bank se medaile nedočkal coby závodník, ale jako trenér