Kolikrát už dostaly české soutěže zabrat. Odborníci i novináři si berou na paškál hlavně úroveň extraligy. WSM liga? Tou se ani nezabývají, nebo jen minimum z nich. Liga přitom v posledních letech šla ohromně nahoru, což dokázala v minulé sezoně svým postupem Jihlava. A aktuálně to potvrzuje navrátilec do Kladna Jaromír Jágr, který čeká na vstřelený gól čeká už tři zápasy.

Půl slovinské obrany hraje jako Jágr WSM ligu – Podlipnik a Kovačevič v Karlových Varech, Repe za Kladno. Přidejte hradeckého Gregorcze, který dal dokonce Američanům gól. A jestli si v USA hýčkají svůj Miracle on Ice z roku 1980, kdy doma v Lake Placid jejich študáci přemohli ruského medvěda, teď budou o zázraku na ledě informovat spíše slovinské listy.

Slováci se radují z vítězství nad Rusy.
Čerešničky, čerešničky, čerešně! Slováci slaví senzační triumf nad Rusy

Slovenský tým sází spíš na extraligové hráče. Craig Ramsey, jejich zámořský kouč, si dal dvě a dvě dohromady. Posledními sezonami otrávené a na porážky moc přivyklé hvězdy Slovanu Bratislava v nominaci opomenul a kdo na Slovensku dělá hokej, zřejmě si ťukal na hlavu.

Ti chytřejší teď třeba uznají, že Ramseyho cesta sázky na mladší hráče s velkou chutí se předvést, nemusí být zdaleka slepá.

Borci z české extraligy asi nebudou porážet výběr nejlepších hráčů nejlepších klubů KHL pravidelně, ale sílu ukázali. Jenom srdce a bojovnost vám v ledových bitvách přece stačit nemůže. Třeba vítězná akce libereckého Bakoše se střílejícím plzeňským Čerešňákem, to byla hokejová paráda.

Co přinese hokejový turnaj dál, může být každopádně ještě hodně zajímavé.

Většina fanoušků věří, že kvalitu české extraligy dokáží i hráči, kteří na dresu ponesou český státní znak.