Neměl problém poprat se s řadou organizačních úkolů. Nejtěžší disciplínou pro něj bylo dodržovat interní pravidlo – tykat českým reprezentantům. „Většinu z nich obdivuji za jejich výsledky a považuji je stále za ikony. Bylo to úsměvné, ale věřím, že jim to pomohlo navodit domácí atmosféru,“ uvedl.

Pro studenta Západočeské univerzity v Plzni nebyla práce novinkou, před dvěma lety vyrazil do Ria. Tehdy zajišťoval především hladký průběh setkání novinářů a sportovců krátce po utkáních. Tentokrát pomáhal s chodem recepce české delegace, řešil ubytování, doprovázel sportovce nebo vozil k snídani pečivo. „Český chléb vzbudil velkou pozornost ochranky u vstupu, které jsme museli vysvětlovat, o co jde,“ vyprávěl.

Reprezentační ples plzeňské lékařské fakulty
FOTO: Lékaři plesali v Měšťanské besedě

Volné chvíle trávil prozkoumáváním okolí, ale rovněž fanděním. Zavítal na několik hokejových zápasů, na stadionu podporoval i biatlonisty. S napětím sledoval společně s tuzemskými sportovci také závod paralelního obřího slalomu ve snowboardu, který vyhrála Ester Ledecká. „Trnuli jsme při všech jízdách. Když skončilo finále, spontánně jsme zpívali hymnu. Zúčastnil jsem se ceremoniálu, kdy Ester dostávala druhou zlatou medaili. Stát tam s Ledeckými a osobně jim pogratulovat, bylo skvělé. Byl jsem hrdý na náš národ,“ popsal silné okamžiky. Dvojnásobnou olympijskou vítězku pak ještě s Martinem Doktorem doprovázel na závěrečný ceremoniál, kde nesla českou vlajku. „Vtipkovali jsme, jaký další sport zkusí,“ doplnil.

Dobrovolnictví tím však pro Marka nekončí, pokračuje na paralympiádě, jež o víkendu odstartovala a trvá do neděle.. „I tady musíme zajistit nejlepší podmínky pro výkony sportovců. Oproti minulým týdnům dost sněží. Pomáháme proto odklízet sníh, aby byl pohyb ve vesnici bezpečný,“ líčil.

Rovněž v tomto případě plánuje sledování některých závodů. „Sportovcům s hen-dikepem patří obrovský obdiv. Velmi se těším na sledge hokej. Hra vypadá ještě drsněji než normální hokej. V hledáčku mám i lyžařské soutěže,“ vyjmenoval.

FC Viktoria Plzeň x FC Slovan Liberec
Ztráta. Viktoria brala s Libercem jen bod