„Je to například z důvodu hledání tahových cest. To znamená kudy a kam až tito ptáci létají, kolik kilometrů nalétají denně i jaké mají možnosti lovišť,“ uvedl předseda Záchranné stanice Makov Libor Šejna.

Pohyb trojice čapích mláďat může sledovat kdokoliv prostřednictvím webových stránek www.makov.cz. Podle pondělních údajů se dvě z mláďat v pondělí stále zdržovala na území Jihočeského kraje, třetí už ale stihlo doletět do Francie.

Záchranná stanice označuje vysílačkami vybrané vypuštěné ptáky už několik let. Loni to byla dvě mláďata černých čápů, dva dospělí motáci pochopi a mládě krkavce velkého.

Jeden sledovací GPS modul stojí cca 20 tisíc a vyrábí se v různých velikostech podle druhu ptáků. „Dříve jsme viděli jeden bod za den, ale současné moderní vysílače umožní sledovat i vteřinovou frekvenci letu. Můžeme tak monitorovat i jejich nejčastější loviště,“ vysvětlil Libor Šejna s tím, že krabička s GPS lokátorem je velmi lehká a ptákům nijak nepřekáží.

Modul na krku zvířete navíc slouží i pro jeho vlastní bezpečnost. „Pokud se některému z čápů na tahové cestě něco stane, jsme schopní mu vyslat pomoc a lokalizovat ho s přesností na metry. Řešili jsme to už například v Saudské Arábii nebo Izraeli,“ vzpomenul předseda záchranné stanice a dodal, že GPS krabička umí vyslat signál i v případě smrti opeřence. Stane se tak v okamžiku, kdy se zvíře několik hodin nepohne ani o milimetr.

Záhadný pták 

Čáp černý je chráněným a pro řadu z nás záhadným ptákem. V přírodě ho můžeme vidět spíše vzácně. „Černí čápi na rozdíl od těch bílých hnízdí skrytě v lesích a živí se nejčastěji rybami. Navíc neklapou zobáky, ale spíše syčí, takže ho v lese v podstatě ani nemáte šanci slyšet,“ popsal Libor Šejna. Nálezy hnízd černých čápů jsou podle něj většinou náhodné.

Na území České republiky hnízdí podle odhadů ornitologů přibližně tři až čtyři stovky párů čápů černých. Tito ptáci nejčastěji zimují v oblastech subsaharské Afriky. Své dlouhé cesty podnikají jednotlivě a za den jsou schopni v extrémních případech urazit až 500 kilometrů.