Majitelé psů a koček jsou často věrni vybranému veterináři ve svém okolí, na kterého se s případnými dotazy obrací. Každý z nich vám ve své ordinaci nabídne takový produkt nebo produkty, kterým on sám nejvíce věří. Názory veterinářů na to, jak chránit psy a kočky před parazity, se tak často mohou lišit. Jistě se ale všichni shodnou v tom, že důležitá je prevence. Pokud vaše zvíře tedy zatím není chráněno, je nejvyšší čas se po nějaké vhodné ochraně porozhlédnout.

Ideální je vycházet z předchozích nákupů, co se totiž pejskovi a kočičce líbilo v minulosti, bude se jim líbit zase.
Boudička či látkový domek. Jak správně vybrat bydlo pro domácího mazlíčka

Zejména s příchodem přívětivého počasí nejen pro nás, ale také pro létající a lezoucí hmyz, je vhodné řešit ochranu před vnějšími parazity. Majitelé si často kladou otázky, zda psovi nebo kočce nabídnout účinnou tabletu, často také ve formě pamlsku, nebo některý z repelentních přípravků či obojků.

Raději repelent

Například plzeňský veterinář Radek Protiva stejně jako mnoho jiných upřednostňuje antiparazitika s repelentními účinky. Pokud se pro ně majitelé zvířat rozhodnou, je třeba vybírat takové obojky či pipety, které tyto účinky mají.

„Přípravky s repelentními účinky klíšťata zabíjejí ještě předtím, než se stihnou přisát, a nedojde tak k přenosu některého z nebezpečných onemocnění,“ vysvětlil Protiva výhody vnější aplikace antiparazitik.

Tablety repelentní účinky nemají. Těší se však oblibě díky jejich jednoduché aplikaci. Nevýhodou je, že se klíště nebo blecha musí zakousnout, aby proti nim antiparazitikum zapůsobilo, a může tak dojít k přenosu nebezpečné infekce. Podle některých odborníků jsou však parazité kvalitními produkty brzy zabiti, a riziko přenosu infekce je tak minimální.

Ilustrační snímek
Venčení, masáže, sport. Psí hotely nabízí luxus a pohodu

Pipetami se pak do kůže aplikuje roztok, kdy se účinná látka vstřebá. I u nich je výhodou snadná aplikace. Na rozdíl od obojků nepřekážejí, nevýhodou je však kratší doba účinnosti, která se snižuje koupáním zvířete. Vzácně mohou vyvolat kožní reakci.

Další možností jsou repelentní obojky. Ty mohou vyvolávat u citlivějších lidí kožní reakci. Aby působily, zvíře je navíc musí stále nosit. Mají ale výhodu, že pokud je mazlíček alergický na účinnou látku, aniž by o tom majitel věděl, stačí je v případě komplikací sundat. Například po podání tablety se může dobrý úmysl změnit i v boj o život zvířete.

Vnitřní parazité

Stejně jako vnější parazité dokážou potrápit i ti vnitřní, kteří o sobě navenek nedávají vědět.

„Pes může být hostitelem tasemnice bezbranné či hráškové, které se mohou vyskytovat i u člověka. Psi a kočky mohou mít také škrkavky, které pouhým okem v trusu vidět nelze, zvíře totiž vylučuje jen jejich mikroskopická vajíčka. Proto lze doporučit odčervení zvířat minimálně dvakrát ročně,“ radí odborníci ze Státní veterinární správy.

Vnitřní antiparazitika jsou k dostání v podobě tabletek, ale také voňavých past nebo pamlsků. Lze jít také přírodní cestou bez chemie, a to zbavit se parazitů pomocí odčervovacích bylin. Ty však někdy mohou působit projímavě.

Vlk natočený u Bílé Vody na Jesenicku
VIDEO: Muž natočil v lese vlka. Šelma se před ním promenádovala dlouhé minuty

Antiparazitika je také nutné volit podle druhu zvířete, někdy stáří a také podle velikosti, zejména u psů, u kterých se hmotnost může velmi lišit. Zda je konkrétní antiparazitikum vhodné pro psa nebo kočku je vždy uvedeno na obalu, případně v příbalovém letáku.

Prevence je důležitá

Není pravidlem, že čím je ochranný prostředek dražší, tím je také kvalitnější. Je ale zřejmé, že přípravek či obojek za několik desítek korun nebude fungovat lépe než ten za několik stovek. Podle známého kynologa a psího psychologa Rudolfa Desenského většinou nakupují dražší a spolehlivější prostředky na ochranu před parazity lidé, kteří zároveň investují do kvalitního krmení.

„Ten, kdo se spokojí s nákupem nejlacinějších granulí ze supermarketu, často neřeší ani kvalitu antiparazitních přípravků. Vím, že v tom někdy mohou hrát roli peníze, ale měli bychom si uvědomovat, že léčba bývá dražší než prevence,“ přiblížil své zkušenosti Desenský. I on dává přednost repelentním antiparazitikům.