„Bylo to hlavně tím, že lidé, kteří už před krizí přemýšleli, že si pořídí psa, využili dobu, kdy byli nuceně doma, aby se se zvířetem sžili,“ vysvětluje Kolková, podle které si možná mnozí lidé pořídili mazlíčka i kvůli samotě, v níž se během karantény nacházeli.

Příjem nových zvířat se v letošním neobvyklém jaru snížil. Roli v tom může hrát jak nucené setrvání v domácím prostředí, při němž lidé své psy více hlídali, tak i povinné čipování psů, platné od začátku roku na základě novely veterinárního zákona.

Natálie s Justym a Tinou
Naučit se žít se psem jde vždycky, říká dobrovolnice z útulku

Zařízení v současné době navštěvuje více lidí. „Chodí hodně venčitelé. Stále zaznamenáváme i poměrně velký zájem o zvířata,“ říká provozovatelka útulku, který sídlí za městem na Hrombabě.

Stejně jako další útulky ani ten kralupský neměl problém s dodržováním bezpečnostních opatření, neboť tam platí přísná hygienická pravidla v jakékoli době. Monika Kolková přitom nezaznamenala, že by zákazníci měli strach z koronavirové nákazy prostřednictvím psů.

To v mělnickém útulku se někteří návštěvníci na případné nebezpečí ptali. „Uklidňovala jsem je, že je to nesmysl. Zájem o zvířata tyto spekulace naštěstí neovlivnily,“ říká Jitka Kovaříková z Mělnického spolku ochránců zvířat, který zařízení provozuje.

Ubylo dárců krmiva

Příjem psů během krize byl podle ní v Mělníku standardní. V současné době však do útulku chodí méně dárců. „To znamená, že máme pro zvířata méně krmiva, které jsme dříve dostávali,“ upřesňuje Kovaříková.

Denisa Albaniová z Jablonce měla od dětství kladný vztah ke zvířatům. Psí parťačkou se jí stala border kolie Aisha, díky které získala i praktické zkušenosti s terapií pro psy.
Díky své fence překonala těžké období. Teď pomáhá dalším psům

Útulku se sice podařilo dát hodně mazlíčků k adopci, koronavirové krizi to ale jeho provozovatelé nepřičítají, spíš období jara, kdy si pro psy obvykle přichází více lidí. Jitka Kovaříková přitom v období karantény obdržela i e-mail, v němž lidé žádali o starého psa na konci života. „Chtěli ho mít doma, aby se o něj v nabytém volném čase mohli starat,“ vysvětluje Kovaříková.

Méně návštěvníků mířilo na jaře i do Městského útulku v Neratovicích. Také tam ale nyní, jak potvrdil provozovatel Karel Červa, mají v současné době nízký stav psů.

Jiří Štraub