Přeboru Vězeňské služby České republiky ve speciální služební kynologii na vyhledávání omamných a psychotropních látek se konal po čtyřleté odmlce ve dnech 15. až 19. května v areálu zotavovny vězeňské služby Pracov. Akce se účastnili příslušníci Policie ČR, Celní správy ČR, Armády ČR a Vojenské policie. Závodu se účastnili i příslušníci zahraničních bezpečnostních sborů ze Slovenska, Maďarska a Německa.

Darren daroval krev
Je to hrdina. Záchranář Darren daroval krev psovi ve vážném stavu

„Praporčík Jiří Bažo získal tento titul se svým osmiletým německým ovčákem Badym. U vězeňské služby je od štěněte a celou dobu se věnuje výhradně pachovým pracím na vyhledání omamných a psychotropních látek ve věznici,“ říká mluvčí kynšperské věznice Petra Bělíková.

Při soutěži se vyhledávaly vzorky omamných a psychotropních látek jako marihuana, hašiš, kokain, extáze, pervitin a heroin ukryté v budovách, autech, v zásilkách v různých zavazadlech nebo v různých částech oblečení.

Osmiletý ovčák Bady hledá drogy ve věznici. Je nejlepší v republice.Osmiletý ovčák Bady hledá drogy ve věznici. Je nejlepší v republiceZdroj: VSČR

„U těchto disciplín je důraz kladen zejména na připravenost psů pro reálné nasazení v praxi. Je třeba, aby pes hledal samostatně s velkým nasazením a dynamikou. Během hledání musí bez podpory psovoda překonávat překážky a být schopen pracovat i ve výškách. Nesmí se nechat rušit okolními podněty a přerušovat svoji práci, musí čichat se stejnou intenzitou,“ vysvětluje Jiří Bažo.

Stanovení časového limitu 

Během vlastního vyhledávání mohli být psi jak na vodítku, tak na volno, nebo se oba způsoby kombinovaly. Na každou z disciplín pachových prací byl stanoven časový limit. Do celkového hodnocení je zahrnuta rovněž schopnost psovoda řešit vzniklé i neobvyklé situace během vyhledávání, jeho souhra se psem a jeho profesionální vystupování a jeho chování během nasazení psa.

Racek. Ilustrační snímek
Pták superhrdina je hitem internetu. Zachránil řidiče před pokutou, baví se lidé

„Naše kynologie má 11 služebních psů a je nás osm psovodů. Bylo mi ctí se tohoto závodu účastnit a bez mých kolegů bych na stupních vítězů určitě nestál. Jsou mi oporou jako přátelé tak i jako pomocníci při výcviku,“ dodává Bažo.