Ke sledování se může přidat kdokoli, není nutné mít se sčítáním ptáků předešlé zkušenosti. Ptáci se sčítají podle dané metodiky pokaždé jednu hodinu na základě výběru účastníka, přičemž pro všechny ptačí druhy se zapisuje největší počet jedinců pozorovatelných najednou.

Vrabec polní a sýkora koňadra na lojové kouli
Zachytí se a uhynou. Síťky z lojových koulí se stávají pastí pro ptáky

Více informací o programu si zájemci mohou přečíst na webových stránkách ptacihodinka.cz, kde se dozví mimo jiné jak přesně zaznamenávat své údaje či kam výsledky sledování vložit. Pozorovatelé si také pomocí kvízů mohou procvičit svou znalost určování ptáků. „Lidé si mohou vybrat z více různých kvízů. Od těch pro úplné začátečníky s pěti nejčastějšími druhy na krmítku až po kvízy pro pokročilé,“ uvádí koordinátor Ptačí hodinky Ondřej Belfín z ČSO.

Jak se připravit? 

V tiskové zprávě ornitologové zároveň radí, jak připravit svou zahradu pro sčítání ptáků. Například ještě než klesnou teploty k bodu mrazu, mohou účastníci vytvořit úkryty třeba pro hejna vrabců tím, že na hromádku naskládají staré dřevo a větve. Pod shrabaným listím pak ptáci mohou najít larvy nebo brouky.

Sýkora modřinka
Hrozivé následky změny klimatu. Sýkora přichází o výrazné zbarvení, tvrdí vědci

Krmítko doporučuje Dita Hořáková z ČSO umístit na klidné a přehledné místo. Zdůrazňuje také, že je důležité krmítko pravidelně čistit. „V krmítku můžeme ptákům nabídnout slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs,“ uvedla Hořáková.

Z minulých ročníků vyplývá, že se na zahradách nejčastěji vyskytuje sýkora koňadra. Loni pozorovatelé sečetli 134 549 koňader, dále pak skoro 93 tisíc vrabců polních a přes 86 tisíc vrabců domácích. V roce 2022 se programu Ptačí hodinka zúčastnilo více než 35 tisíc zájemců, kteří sledovali přes 707 tisíc ptáků.