Zoo Zlín chová dvojzoborožce indické od roku 2010. Ač to na první pohled nevypadá, sestavit vhodný chovný pár je mimořádně náročné.

„Zoborožci jsou monogamní a velmi inteligentní ptáci, ve volné přírodě si svého partnera na celý život vybírají z několika desítek jedinců. Takový výběr v zoologických zahradách přirozeně nejde poskytnout, takže sestavit dohromady kompatibilní pár může být ‚běh na velmi dlouhou trať‘. Často se totiž u nich vyskytuje vnitropárová agrese, která může skončit až zraněním jednoho z ptáků,“ sdělil zoolog Václav Štraub.

Ve Zlíně se sestavení chovného páru podařilo hned napoprvé, první oplozené vejce chovatelé zaznamenali už v roce 2014. Obrovský úspěch v podobě prvního odchovaného mláděte se dostavil v roce 2018, podruhé se zlínští chovatelé radovali v roce 2020.

Světový unikát 

První dvě odchovaná mláďata už zlínskou zoo opustila, nový domov našla v zoologických zahradách v Portugalsku a v Singapuru. Rok 2023 přinesl nejen další úspěšný odchov, ale také jeden světový unikát. 

„Samička, která se vylíhla letos v únoru a kterou chovatelé pojmenovali Tasanne (v thajštině to znamená malý zázrak), je odchována metodou asistovaného odchovu. Po celou dobu byla samice s mládětem v dutině, nicméně mládě jsme pravidelně odebírali pro krmení a pak jej zase zpátky vraceli k samici,“ přiblížil Václav Štraub.

Štastný den pro zachráněné rorýsy ze stanice DESOP - za okamžik budou na svobodě
Vedra jsou pro rorýse pohromou. Vrhají se z rozpálených domů, někteří nepřežijí

„Jedná se o světový unikát, nic podobného ještě žádná instituce nepodnikla. Předcházel tomu několikaletý tréning chovného páru a byla nezbytná dobrá komunikace s oběma ptačími rodiči,“ dodal zoolog.

Zlínská zoo patří mezi významné chovatele zoborožců. V její kolekci je aktuálně deset druhů, z toho šest druhů se už podařilo rozmnožit. „Zoborožci patří mezi nejnáročnější ptáky na vytvoření optimálních podmínek pro chov. Velmi často to znamená roky a roky úsilí. Jsem skutečně pyšný na náš tým chovatelů, kteří nejenom u zoborožců dosahují skvělých úspěchů,“ vyzdvihl práci zlínských chovatelů ředitel zahrady Roman Horský.

Dvojzoborožec indický je největším asijským druhem zoborožce s délkou těla až jeden metr. Samci dosahují hmotnosti 2600 až 3400 gramů, samice jsou jen neznatelně menší, váží 2155 až 3350 gramů. Nejnápadnější znak představuje masivní zobák s násadcem. Pohlaví jedinců lze rozpoznat podle zbarvení duhovky, samci ji mají červenou, samice bílou.

Ve volné přírodě obývá tropické pralesy západní a severní Indie, žije také ve Vietnamu nebo na Sumatře. Tito zoborožci létají málo a těžkopádně, v korunách stromů nejčastěji poskakují z větve na větev.

Zoo Zlín je jedinou zahradou na světě, která pravidelně odchovává vzácné dvojzoborožce indické.Dvojzoborožec indickýZdroj: se svolením Zoo ZlínV době námluv se samci ozývají daleko slyšitelným hlasem připomínajícím hýkání osla. Hnízdí v dutinách velkých stromů, kde samec svou partnerku doslova zazdí výkaly a blátem. Nechá přitom v přepážce jen malý otvor, kterým ji a později i mláďata krmí po celou dobu hnízdění.

Mláďata dutinu opouští zhruba ve věku 110 dní, dokáží již v tu dobu se sama krmit a pohybovat se ve větvích. Na jídelníčku dvojzoborožců najdeme především ovoce, různé plody, listí stromů, ale také drobné obratlovce a hmyz.
Ve zlínské zoo je chovatelé krmí třikrát denně. Ráno je to především zelenina (vařená mrkev, lilek, cuketa, okurek, rajče, paprika), dopoledne přichází na řadu ovoce v podobě manga, fíků, hroznů, jablek a hrušek, poslední krmení tvoří speciální granule pro plodožravé ptáky a hmyz.

Ve volné přírodě se početní stavy dvojzoborožce indického rok od roku snižují. Současné odhady hovoří o 13 až 27 tisících jedinců. Důvodem je především neustálé kácení tropického pralesa, která pro dvojzoborožce přináší velký úbytek vhodných dutin pro hnízdění.