Favoritem prezidentských voleb je současný premiér a předseda sociálních demokratů Robert Fico. Očekává se, že tento nejpopulárnější slovenský politik postoupí do druhého kola spolu s podnikatelem Andrejem Kiskou. Fico hlasoval krátce po poledni ve vesnici Veľké Dvorany na západním Slovensku, kde žije jeho matka. "Přistupuji k těmto volbám s velkým respektem. Počkáme, co řeknou lidé, každý výsledek budu samozřejmě akceptovat," řekl.

Milionář Kiska se voleb zúčastnil v rodném Popradu. "Doufám, že lidé přijdou volit, šance změnit naše Slovensko je velká. Věřím, že to dobře dopadne," citovala slovenská média Kisku.

Ani prezidentské volby však neodradily Slováky od nakupování. Parkoviště u velkých obchodních center v Bratislavě se podobně jako o jiných víkendech začala plnit už od rána. Členové volebních komisí z více měst ale hlásili, že Slováci mají o volby značný zájem.

"Předpokládá se vysoká účast," řekla televizi TA3 zapisovatelka Ústřední volební komise (ÚVK) Eva Chmelová. Volební účast by však mohl poznačit silný vítr, který dnes spolu s deštěm nebo sněžením zasáhl Slovensko a který na řadě míst komplikoval dopravu. ÚVK už dopoledne informovala, že nezaznamenala žádné vážné incidenty, které by narušily průběh hlasování. Před pěti lety přišlo v prvním kole prezidentských voleb hlasovat téměř 44 procent voličů.

Ve volební místnosti v jedné ze škol v širším centru slovenské metropole dopoledne hlasoval i prezidentský kandidát a herec Milan Kňažko, který by podle některých sondáží mohl skončit na třetím místě za Ficem a Kiskou. Ke svým šancím na postup do rozhodujícího kola voleb se před novináři vyjádřil spíše pesimisticky.

"Stavím se k tomu velmi skromně a pokorně. Samozřejmě věřím, ale zdaleka to nevidím tak suverénně," řekl bývalý politik Kňažko, který byl během sametové revoluce v roce 1989 jedním z hlavních řečníků na protikomunistických demonstracích v Bratislavě. "Pokud by to nevyšlo, já žiji svůj život mimo politiku už 11 let. Bude mě to mrzet," dodal k případnému neúspěchu.

Volební místnosti se uzavřou dvě hodiny před půlnocí, pak začne statistický úřad zveřejňovat průběžné výsledky hlasování. Ke zvolení prezidentem už v prvním kole by některý z kandidátů musel získat nadpoloviční většinu hlasů všech voličů, tedy i těch, kteří se voleb nezúčastní. V opačném případě se 29. března uskuteční druhé kolo hlasování, do kterého postoupí dva nejúspěšnější kandidáti.

Čtvrtá přímá volba

Slovenští voliči rozhodují o hlavě státu od roku 1999, letos jde v pořadí o čtvrtou přímou volbu. Současný prezident Gašparovič je v úřadu už druhé pětileté funkční období, které mu skončí v polovině června. Jako první hlavě slovenského státu se mu podařilo prezidentský úřad obhájit. Gašparovič v letošních volbách nekandiduje, třetí mandát v řadě mu ústava nedovoluje.

"V novinách se často píše, že prezident nemá až tolik možností ovlivňovat dění v republice, ale není to pravda. Má velké možnosti i s těmi pravomocemi, které mu dává ústava," řekl před novináři Gašparovič, který spolu s manželkou hlasoval v Bratislavě. Doplnil, že po skončení funkčního období bude působit mimo vysokou politiku. Gašparovič podle svého mluvčího na poslední oficiální bilaterální návštěvu ve funkci prezidenta zavítá do České republiky.

Slovenský prezident má podle ústavy spíše omezené pravomoci, může ale například blokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů některých úřadů a institucí. Souhlasu hlavy státu podléhají i některá rozhodnutí odstupujícího kabinetu, kterému parlament vyslovil nedůvěru. Hlava státu z vlastní iniciativy naopak nemůže odvolat člena vlády nebo navrhovat zákony.